Překyselený žaludek – možné příčiny a jak ho zmírnit?
Zažívací obtíže s projevy, jako jako je nevolnost, překyselený žaludek či následné „pálení žáhy“, se čas od času objevují skoro u každého. Velmi častou příčinou těchto nepříjemných stavů může být překyselení žaludku. Účinná prevence ovšem naštěstí existuje, a to například v podobě úpravy jídelníčku i životního stylu a rozhodně sem patří i návštěva lékaře a konzultace s ním. Jak zmírnit projevy překyseleného žaludku?
Co to je překyselený žaludek?
Prostředí našeho žaludku je přirozeně kyselé, a to kvůli tomu, že hlavní složkou žaludeční šťávy je kyselina chlorovodíková. Jejím úkolem je trávit a vstřebávat živiny z potravin, které konzumujeme. Aby kyseliny žaludek nepoškozovaly, je jeho vnitřní stěna chráněna silnou vrstvou hlenu.
Někdy se ovšem stává, že žaludek vyprodukuje nadměrné množství kyselin, které se skrze jícnový svěrač následně dostanou do jícnu. Jícnový svěrač by se měl správně otevřít pouze v momentě, kdy do žaludku prochází potrava, a poté se zase zavřít. Problém nastává, když se otevírá příliš často nebo se neuzavírá úplně, čímž žaludeční šťávy unikají do jícnu. Na rozdíl od žaludku ovšem jícen na působení kyselin uzpůsobený není.
Jaké mohou být příznaky překyseleného žaludku?
- křeče v žaludku
- nadýmání
- pocit pálení v žaludku časté škytání
- nepříjemné pocity po jídle
Co způsobuje překyselení žaludku?
Strava – Nikoho asi nepřekvapí, že za překyselením žaludku může být konzumace některých potravin, případně jejich nadměrné množství v jídelníčku. Patří mezi ně tučná, těžká, velmi kořeněná a sladká jídla. Problematické jsou v tomto směru také kyselé potraviny jako rajčata a citrusy, čokoláda a dále také sycené nápoje, káva a kofeinové nápoje.
Alkohol – Když se alkohol dostane do žaludku, dochází v orgánu ke zvýšené tvorbě žaludeční šťávy, což může být příčinou podráždění žaludeční sliznice.
Cigarety – V cigaretovém kouři jsou obsaženy látky, jejichž vlivem se uvolní svěrač mezi jícnem a žaludkem. Pokud se tak stane, žaludeční šťávy se snadno dostanou do jícnu.
Životní styl – Dalšími faktory, které mohou stát za nadměrnou produkcí žaludečních šťáv, jsou stres, nedostatek spánku, nepravidelné stravování, nadváha a obezita.
Těhotenství – S překyselením žaludku se velmi často potýkají těhotné ženy. Příčinou mohou být v těchto případech hormonální změny, které způsobují uvolnění jícnového svěrače nebo zvětšující se děloha zespoda tlačící na žaludek.
Jak se vyhnout překyselení žaludku?
Obtížím způsobeným překyseleným žaludkem je naštěstí možné se vyhnout. Jak na to, naznačuje už výše uvedený výčet příčin těchto stavů. Pokud se u vás symptomy překyseleného žaludku objeví po jídle, k čemuž dochází nejčastěji, zamyslete se nad tím, co mohlo nevolnost způsobit. Problematické potraviny a nápoje, a to na prvním místě tučná, smažená a sladká jídla, se snažte z jídelníčku vyřadit a naopak jezte více ovoce a zeleniny. Z nápojů se vyhýbejte kávě a syceným limonádám, namísto toho pijte čistou vodu a neslazené bylinné čaje. Dále byste si měli dávat pozor na to, abyste si po jídle nelehali – i gravitace pomáhá kyseliny udržet v žaludku.
Správné trávení podpoříte také tím, když budete jíst pravidelně menší porce a poslední pokrm si dopřejete nejpozději 3 hodiny před spaním. Pokud by se vám ani přes úpravu jídelníčku a režimové změny nepodařilo projevy překyseleného žaludku zmírnit, neměli byste odkládat návštěvu lékaře. Ten na základě vyšetření určí příčinu vašich problémů a navrhne optimální postup řešení.
Příznivé účinky na zažívání i celý organismus má gel a šťáva z rostliny aloe pravé. Šťáva s kousky dužiny aloe vera podporuje správné fungování střevního traktu, pročištění těla i detoxikaci. Kromě toho napomáhá udržovat normální hladinu glukózy v krvi, posiluje obranyschopnost a napomáhá udržovat normální stav pokožky. Doplněk stravy ALOE VERA Biomedica je za studena lisovaná přírodní 99,55 % šťáva s malými kousky gelovité dužiny pravé Aloe vera Barbadensis Miller.